2011 m. vasario 28 d.

Gardžioji Bužo duonos gira

Daugelis mėgsta girą, bet nedaugelis sumąsto ją pasigaminti patys. O tai, pasirodo, visai paprasta. Jums reikės:

5 l vandens
0,5 kg juodos duonos
300 g cukraus
15 g mielių
saujelės razinų

Duoną galima pasidžiovinti iš anksto arba tą pačia dieną padžiovinti orkaitėje (įkaitintoje iki +200 °C) iki maloniai kvapnaus paskrudimo. Šį kartą naudojau džiovintą duoną.

Sudedame duoną į didelį indą ir užpilame verdančiu vandeniu.

Po 3-4 val., kai skystis tampa gražiai rusvas, skystį nupilame, duoną nuspaudžiame per trigubą marlės sluoksnį. Kol skystis dar šiltas (tik ne karštas – karštyje mielės numirs) supilame cukrų ir susmulkintas mieles. Indą uždengiame medžiaga ar marle (tik ne aklinai dangčiu) ir per naktį laikome šiltai.

Ryte nugraibome susidariusias putas ir supilstome girą į butelius (tik nepilkite iki viršaus, palikite dalį vietos rūgimui). Turėtų gautis apie 3 litrus giros. Į kiekvieną butelį įdedame po kelias razinas ir tvirtai užsukame.    


Butelius su gira dedame į šaldytuvą, kartkartėmis atsukame kamštelius, atsargiai išleisdami iš butelių rūgimo dujas. Po 12 valandų, kai razinos pakils į viršų, galima ragauti.
Beje, tirščių, likusių nukošus duoną, neišmeskite. Jais galima pamaitinti žiemą alkstančius paukštelius. Šį kartą mano duonos dovanom džiaugėsi Sereikiškių parko antys.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails